Picbear logo Browse Instagram content with Picbear

#keklapis

Posts tagged as #keklapis on Instagram

42.965 Posts

tQ bg rasa wahai tokey #keklapis made in #sarawak iaitu Sjn Meninggal tapi masih hidup tp dok sebut meninggal2.. bersyukurlah masih ada masa bertaubat & berbisnes ni..ahahah.. nak order leh pm beliau sebelum meninggal!.. 😂😂😂.. #keklapissarawak #sarawakpastry #keksarawak #juadahhariraya #makananmalaysia #sarawakian #orderkeklapis
Kek Lapis Perigi Biru . Saiz 2x8 - RM30 4x8 - RM50 6x6 - RM55 8x8 - RM90 9x9 - RM100  #keklapis #keklapissarawak #keklapisperigibiru
Terima kasih banyak sis sudi repeat order❤️ . Kali ni najwa open order 14 flavours kek lapis . Ada 3 perisa baru Berminat terus wasap yer Jom cuba jom 😍 . . . . . . . . #keklapis #keklapissedap #keklapismurah #keklapisoriginal #keklapissarawak #keklapispremium #keklapisalorsetar #keklapismalaysia #keklapishomemade #keklapissarawaksedap #keklapissarawakmurah #keklapissarawakoriginal #keklapissarawakhomemade #assalamualaikum #alhamdulillah
Lapis Cadbury sedap❤️ . Terima kasih banyak sis cantik manis . Seronoknyaaa bila cust berpuas hati. Meh la yang nak cuba kek lapis sarawak 😋 . Last order 28 june tau InsyaAllah kita start pos kek pada 2,3,4 July ikut turn . . . . . . . . #keklapis #keklapissedap #keklapismurah #keklapisoriginal #keklapissarawak #keklapispremium #keklapisalorsetar #keklapismalaysia #keklapishomemade #keklapissarawaksedap #keklapissarawakmurah #keklapissarawakoriginal #keklapissarawakhomemade #assalamualaikum #alhamdulillah #syukurselalu
So happy to finally get my stash and meet @thekitchenguardian 💕 #thankyou #keklapis #prune #legit #nutella #fruitcake #fwiss
Kek Lumut Cheese Versi Bakar Cedok dari blog syapex kitchen  Bahagian Kek 10 biji telur (sy guna 12 biji) 1 gelas gula halus (sy guna 3/4 sj) 1 gelas horlicks 1 gelas susu tepung nespray 1/4 gelas susu manis 1 gelas tepung gandum / tepung hong kong 450 gm mentega 1 sudu teh esen vanila 1 botol kecil pandan paste sedikit pewara hijau  Cara-Cara Mentega dan gula dipukul hingga kembang.Masukkan telur satu persatu sambil digaul rata.Masukkan susu, horlicks, susu tepung, tepung, pandan paste dan pewara hijau.Gaul sampai rata atau pukul lagi.Bahagi kepada dua.  Bahagian Cheese 750 gm cream cheese 1 sudu teh esen vanilla 3 biji telur 4 sudu tepung gandum atau tepung hong kong 180 gm gula (sy guna 150gr)  Cara-Cara Campurkan kesemua bahan-bahan dan pukul sampai kembang.  Cara Melapis Bakar pada suhu 180C. Ikut kepanasan oveb masing-masingBakar menggunakan api atas dan bawah untuk lapisan pertama selama 10 minit ( kena jenguk selalu supaya tidak hangit )Selepas itu untuk lapisan ke-2 guna api atas sahaja selama 10 minit atau kek kelihatan keperangan.Selepas keluarkan kek dari oven, kek harus ditekan dengan perlahan menggunakan penekan kek dengan perlahan-lahan supaya kek rata.Dimulakan dengan lapisan hijau hingga habis. Kemudian lapisan cheese hingga habis. Kemuduan lapisan hijau hingga habis. *lapisan hijau - 100g *lapisan cheese - 130g  #keklapisredvelvetcheese #keklapis #favorite #syawal #photooftheday #photography #photoshoot #photography #malaysianfoodie #malaysiantaste #feedfeed #foodporn #foodiegasm #foodstylist #foodlover #foodiegram #cakelover #instaphotographer #instaphoto #instaphotography #instafoodie #homemade #homecook #homechef #alhamdulillah
Tempahan untuk OPEN HOUSE RAYA dibuka. Tempah sekurang2nya dua hari sebelum pickup/delivery yer! 😊😊😊 ——- KEK LAPIS SARAWAK QIQI PASTRY 2018  1️⃣Cadbury: RM33 | RM38 (extra Cadbury) 2️⃣Nutella: RM32 3️⃣Masam Manis: RM31 4️⃣Cheese: RM32 5️⃣Choco Cheese: RM32 6️⃣Peanut Butter Snickers: RM32 7️⃣Durian: RM35 8️⃣Coconut Cadbury: RM35 (Limited Edition) ——- ▫️Saiz: 9 x 3 inci (approx) ▫️Berat: 600 ~ 650 gram ——- ▪️Untuk pos, kita akan menggunakan City Link. Caj pos agak mahal kerana Kek Lapis Sarawak @qiqipastry agak berat ▪️Caj penghantaran dalam Bandar Baru Bangi adalah RM3.00 (bagi pembelian RM70 ke atas dalam BBBangi, FREE 😍) ▪️Lokasi self-pickup: Seksyen 15, BBB ▪️Bagi kawasan luar BBBangi, caj penghantaran bermula daripada RM8 ~ RM25. (Kalau nak buat anggaran, kita caj 50 sen/km) ——- #keklapissarawakqiqi #keklapis #keklapisbangi #keklapissarawak #qiqipastry #sayajualkeklapissarawak #cakesbyqiqi #qiqibakes
Kek Lapis Pandan Bahan-Bahan: 500 gm mentega 10 biji telur saiz besar (gred A) 150 gm gula (sy guna 140g) 1 sudu besar ovellette 1 tin susu pekat manis (sy guna 300g) 50g serikaya (sy tambah) 260 gm tepung Hong Kong 100 gm horlicks 4 sudu teh pes pandan 1 sudu teh pewarna hijau  Cara-cara Membuatnya: Pukul mentega dgn gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul. Masukkan pula susu pekat manis dan ovellate, lalu dipukul dengan speed perlahan. Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dengan kelajuan yang rendah sehingga menjadi adunan yang licin dan sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh pewarna hijau dan pes pandan Dengan menggunakan loyang 8" x 8" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar. Lapisan pertama – plain…bakar menggunakan api atas bawah…Lapisan kedua…tabur ceri yang telah dipotong dadu…dan masukkan adunan plain. Bakar menggunakan lapisan atas sahaja.  Resepi asal : http://adishshida.blogspot.com/2012/01/jom-memasak-kek-lapis-pandan-ceri.html?m=1  #keklapisredvelvetcheese #keklapis #favorite #syawal #photooftheday #photography #photoshoot #photography #malaysianfoodie #malaysiantaste #feedfeed #foodporn #foodiegasm #foodstylist #foodlover #foodiegram #cakelover #instaphotographer #instaphoto #instaphotography #instafoodie #homemade #homecook #homechef #alhamdulillah
Kek Lapis Red Velvet Resepi: Sury Abil Cedok dari blog syapex kitchen  Saiz loy ang: 8" x 8"  Bahan-bahan  Adunan merah 250 gram mentega (saya pakai Anchor) 5 biji telur ayam gred A (sy guna 7 biji) 235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko 2-3 sudu makan serbuk koko 175 gram gula kastor (sy guna 120gr) 150 gram susu pekat manis 1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g) 1 sudu teh ovallette pewarna merah (aku letak 1 1/2 sudu besar )  Adunan Cheese 500 gram cream cheese 3 biji telur ayam gred A 120 gram gula kastor sedikit esen vanila  Cara-cara  Adunan Merah: Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya.Adunan Cheese: Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga.Panaskan oven 170-1 90'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat. Bila dah nampak kering dan masak bolehlah sudukan satu lagi lapisan, sebany ak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya....lapis sampai habis.  #keklapisredvelvetcheese #keklapis #favorite #syawal #photooftheday #photography #photoshoot #photography #malaysianfoodie #malaysiantaste #feedfeed #foodporn #foodiegasm #foodstylist #foodlover #foodiegram #cakelover #instaphotographer #instaphoto
#keklapis #homemade  dari #menantu @hazwanimustapa  terima kasih #kekraya2018 #keklapisasammanis  #foodporn #layercake
Kek Lapis Keju Coklat resepi : DayangJack@DapurKuSaYang  bahan-bahan : (menggunakan loyang 7x7x3. Boleh juga menggunakan loyang 8x8x3)  Bahan A  7 biji telur gred A 250g tepung hongkong (boleh juga menggunakan tepung gandum sebanyak 220g) 180g gula halus (boleh kurangkan ikut citarasa) 1 sudu besar ovalette 1 sudu kecil esen vanilla 75 ml air ais . Bahan B 250g mentega berkualiti (pada suhu bilik) 140g cream cheese (pada suhu bilik) 7 sudu besar susu pekat manis . Bahan C 50g serbuk koko (diayak) - kurang sukatan jika menggunakan pure cocoa 2-3 sudu besar susu pekat manis sedikit pewarna coklat atau coklat emulco . Cara-cara : Pukul bahan A hingga kembang dan pekat.Dalam bekas/mangkuk pengadun berasingan, pukul bahan B hingga berkrim.Kemudian satukan bahan A dan B. Putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong (lebihkan sedikit bahagian ni jika suka) dan satu lagi disatukan dengan bahan C (putar sebati). Bakar/grill lapis demi lapis. Mulakan dengan lapisan coklat, ratakan dengan 6 atau 7 sudu makan adunan dan bakar/grill menggunakan api atas sahaja (suhu 180C-200C) selama lebih kurang 5 minit (tetapi bergantung juga pada jenis oven masing-masing. Jika cepat panas, masa membakar boleh dikurangkan dan begitu juga sebaliknya). Setelah itu, keluarkan loyang dari oven, dan tekan lapisan kek dengan menggunakan penekan kek atau alat lain yang besesuaian. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan seterusnya. Ulangi proses hingga habis lapisan coklatnya. Teruskan melapis dengan lapisan putihnya pula sehingga habis. (Untuk memastikan lapisannya sama rata, adunan boleh disukat menggunakan bekas-bekas kecil atau cawan-cawan kecil yang sama saiznya jika tak yakin menggunakan sudu makan). Setelah habis membakar semua lapisan, bakar untuk keseluruhan kek selama 5-6 minit dengan suhu 160C (api atas dan bawah) atau ikut keselesaan masing-masing.Sejukkan kek setelah dikeluarkan dari oven. Setelah itu, potong kek
KEK LAPIS CREAM CHEESE Cedok dr blog RSR  Bahan A 10 biji kuning telur sejuk (sy guna 12 biji) 6 biji putih telur sejuk (sy guna 7 biji) 50 gm tepung jagung 300 gm gula (sy guna 200 gm) 250 gm tepung Hong Kong 2 sudu makan ovalet 2 oz air sejuk  Bahan B: 400 gm mentega 2 sudu besar susu pekat 170 gm cream cheese (jenama philadelphia/anchor)  Bahan C: 170 gm cheddar cheese (diparut)  Cara: 1) Satukan semua Bahan A dan pukul dgn mixer hingga pekat selama kira-kira 8-10 minit.  2) Mentega dan susu dipukul hingga sebati. Masukkan cream cheese dan pukul/kacau hingga adunan rata.  3) Masukkan Bahan A yg telah dipukul ke dalam adunan mentega dan gaul hingga sebati. Bakar selapis demi selapis dgn setiap lapisan ditabur cheese parut.  #keklapiscreamcheese #keklapis #favorite #syawal #photooftheday #photography #photoshoot #photography #malaysianfoodie #malaysiantaste #feedfeed #foodporn #foodiegasm #foodstylist #foodlover #foodiegram #cakelover #instaphotographer #instaphoto #instaphotography #instafoodie #homemade #homecook #homechef #alhamdulillah
#sarawak #dessert #keklapis  Is a must try when you visit sarawak😊  Am not into this kind of food/dessert but still tasting others culture delicacies always thrilling!😁 #domino #colorvivids #foodwithcolor
KEK LAPIS diantara yg popular order every year di N HAYAT.. 😃  Kek lapis rempah,  kek lapis asam manis n kek lapis prune.. nak rasa..jom dtg beraya rumah N HAYAT sebelum habis..😃😃😃 #nhayatkeklapis  #keklapis

Loading